Şirket Kurma Aşamaları
İşletme Türü Seçiniz
1 - Şahıs Şirketi
Küçük ölçüde işler için ideal bir şirket türüdür. Gerçek şahıs işletmeleri, şahıs şirketlerinin tek kişi ile kurulabilen türüdür. Bundan dolayı, ortaklık olmayan işlerde, gerçek şahıs işletmeleri makul bir tercih olabilmektedir
Ortaklık olması durumunda şahıs şirketleri; adi şirket, kolektif şirket, komandit şirket şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Adi şirketler en az iki kişi ile kurulan bir şahıs şirketi türüdür. Kollektif şirket ve komandit şirket ise bir veya birden fazla kişi ile kurulan şahıs şirketleri olup; şirket yönetiminden tüm ortaklar mal varlıkları oranında sorumludur
Şahıs şirketlerinin yapısı tüzel şirket türleri (limited ya da anonim) kadar karmaşık ve büyük değildir. Kurulumları için bir sermaye alt limiti yoktur ve şahıs şirketleri bu nedenle çok fazla tercih edilmektedir.
Diğer bir özelliği, kurulumları için bir yerden izin alınmasına gerek olmamasıdır. Bu da kuruluş sürecini tüzel şirket türlerine kıyasla ciddi ölçüde kolaylaştırıp kısaltmaktadır.
Türkiye’de şahıs şirketlerinin sahipleri genelde esnaf ve sanatkârlar, tacirler, sanayiciler ve serbest meslek erbaplarıdır. Dolayısıyla, Türk Ticaret Kanunu ile Esnaf ve Sanatkârlar Kanunu’na bağlı olup kuruluş süreçleri tescil ve ilana tabidir.
Şahıs şirketleri, ortalık gerektirmeyen işler için tek başına kurulabildikleri ve herhangi bir sermaye limiti ihtiyacı bulunmadığından avantajlı olabilir. Ancak ileride borçlanma gerektiren durumlarda, doğabilecek risklere karşı tek başına ayakta kalmaya çalışma durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle sermaye durumu ile gelecekteki öngörülere göre bir şirket türü seçilmesi önemlidir.
ŞAHIS ŞIRKETLERININ KURULUŞ AŞAMALARI
Şahıs şirketlerinin kuruluşu, anonim ve limited şirketlere kıyasla çok daha zahmetsizdir. 2-3 gün gibi bir sürede kuruluşları tamamlanmaktadır.
Şahıs şirketi kurmak için, gerekli evraklar hazırlandıktan sonra vergi dairesi için giriş bildirgesi düzenlenir. Giriş bildirgesine diğer tüm evraklar eklendikten sonra, vergi dairesine başvuru yapılır. İlgili vergi dairesinden yoklama memurları işyerine geldikten ve yoklama tuttuktan sonra, işyeri vergi levhası hazır olmaktadır
Diğer taraftan, bir mali müşavir aracılığı ile başvuru yapıldıysa; mali müşavir ile imzalanan ana sözleşme aracılığıyla, vergi dairesine başvuru yapıldığı gün vergi levhası alınabilmektedir.
Vergi dairesine gidildiğinde, vergi dairesi şifresi de mutlaka alınmalı ve e-tebligat başvurusu yapılmalıdır. Şahıs şirketlerinin kuruluş başvusunda gerekli olan evraklar şu şekildedir:
- KİRA KONTRATI – TAPU FOTOKOPİSi
- İMZA BEYANNAMESİ
- NÜFUS CÜZDAN SURETİ
- İKAMETGAH
- VARSA ARAÇ ALIŞ SENEDİ ( NOTER ) VE RUHSAT
- MALİ MÜŞAVİR VEKALETİ
2 - Limited Şirketi
Limited şirketler tüzel-sermaye şirketleridir. Hukuki açıdan, kurucularından bağımsız olarak tüzel varlıkları ile görülmektedirler. Limited şirketlerin ortakları kamu borçlarından sorumludur. Borçların ödenmemesi durumunda, ortaklar bu borçlardan mal varlıklarıyla sorumlu olurlar. Bu da büyümenin getireceği yasal güvence avantajının limited şirketlerde olmadığı anlamına gelir. Yani borçluluk hisse oranı kadar değil borcun tümünden sorumluluk vardır.
Anonim şirketlere kıyasla hayli kısıtlı olanaklara sahip olan limited şirketlerin en büyük avantajı düşük esas sermayesidir.
Limited şirketlerde, şirket hissesi satışı ile halka arz gibi işlemlerde ortaklar genel kurulu onayı gereklidir. Hisse şatışlarından elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir.
LIMITED ŞIRKETLERIN KURULUŞ AŞAMALARI
Şirket kuruluş başvurusu ortaklar ile beraber yapılabilir ya da bu süreçte bir profesyonelden yardım alınması (mali müşavir ya da avukat) da tercih edilebilir
Limited şirketin kuruluşu ile ilgili 3 aşama bulunmaktadır
- ANA SÖZLEŞME'NİN HAZIRLANMASI
- TİCARET ODASI'NA BAŞVURU VE TESCİL İŞLEMLERİ
- VERGİ DAİRESİ'NE BAŞVURU VE VERGİ LEVHASI'NIN ALINMASI AŞAMASI
Bu aşamaların tamamlanmasının ardından Limited Şirket kuruluşunu tamamlamış olup, ticari hayata başlayabilir.
1 - ANA SÖZLEŞME’NIN HAZIRLANMASI
Limited şirket ana sözleşme hazırlanması işlemi MERSİS sistemi üzerinden yapılmaktadır. Sözleşmede şirketinize dair bütün bilgiler bulunur. Bu aşamada hata yapılmaması önemlidir. Çünkü ufak bir hata bile tespit edilirse başvuru ret edilebilir ve yeniden başvuru yapmak gerekebilir. Bu da hem zaman kaybı hem de 2. kez noter masraflarına yol açacaktır
Ana sözleşme aşağıdaki bilgileri içermektedir:
- Şirket temsilcileri ve yetkileri
- Şirketin merkez adresi ve şirketinize ait bazı teknik bilgiler
- Şirket unvanı ve sermayes
- Şirketin faaliyet konusu
- Şirket ortakları ve sermaye oranları
Şirket ana sözleşmesi hazırladıktan sonra noterde onaylatılması gerekmektedir.
2 - TICARET ODASI’NA BAŞVURU VE TESCIL İŞLEMLERI
Şirket kuruluş işlemleri yapılan şehirdeki Ticaret Odası’nın web sitesinde belirtilen başvuru evrakları hazırlanır. Başvuru için gerekli formların (ana sözleşme, ticaret odası başvuru evrakı vs.) şirket ortaklarına imzalatılması gerekmektedir.
Şirket müdürü tescil talepnamesi almak için notere gitmeli, tescil talepnamesi şirket adresi ve unvanı altında imzalanmalıdır.
Şirket sermayesi tutarının on binde dördü, “Rekabet Kurumu Payı” olarak bankaya yatırılır. Bu bedel, diğer kuruluş işlemleri ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğü içinde yer alan veznede ödenebilmektedir.
Diğer taraftan, şirket ortakları kimlikleri ve şirket ana sözleşmesi ile beraber herhangi bir bankaya giderek şirket sermayesinin 1/4’ni bloke ettirmelidir.
Ticaret Odası’na şirket tescili için aşağıdaki evrakların hazırlanmış olması gerekir.
- Şirket Ana Sözleşmesi (Noter Onaylı)-3 Suret
- Şirket Müdürlerinin İmza Beyannamesi (Tescil Talepnamesi)-2 Adet
- Dilekçe-1 Adet
- Kuruluş Bildirim Formu
- Kurucular Beyanı
- Rekabet Kurulu Ödemesi (Şirket sermayesinin on binde dördü)
- Sermaye Bloke Yazısı (Bankadan alacağınız yazı)
- Oda Kayıt Beyannamesi
Şirketin tescillenme süreci 1-2 günü bulabilir, fakat bir aksilik olması durumda bu süre uzayabilmektedir
Şirket tescil işleminin gerçekleştiği gün, şirket defterlerinin noterde onaylatılması gerekmektedir
Noterden tescil evraklarının alınmasının ardından, sermayenin bloke edildiği bankaya gidilerek bloke işlemi iptal edilmelidir.
3 - VERGI DAIRESI’NE BAŞVURU VE VERGI LEVHASI’NIN ALINMASI AŞAMASI
Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra, tescil evrakları ile vergi dairesine gidilmeli ve vergi dairesi kaydı yapılmalıdır. Şirketinizin bağlı olduğu vergi dairesine iletilmek üzere, İşe Başlama Formu Şirket yetkili Müdürü/ Müdürleri tarafından doldurulur.
Vergi Dairesi’ne başvuru için aşağıdaki evrakların hazırlamış olması gerekir.
- İşe Başlama bildirimi - 2 Adet
- Ortakların Nüfus Cüzdanı Suretler
- Ortakların İkametgahları
- Müdürün İmza Sirküleri
- Kira Kontratı ve Kontratın Damga vergisi tahakkuk fişi
Gerekli formların Vergi Dairesi’ne iletilmesinden sonra, vergi dairesinden bir Yoklama Memuru yoklama işlemi için şirkete gelecektir. Yoklama işleminden sonra şirketin vergi levhası teslim edilecektir.
Başvuru işlemlerinin bir Mali Müşavir aracılığıyla yapılması halinde, vergi dairesine başvuru esnasında vergi levhası alınabilmektedir.
Vergi dairesi şifresi de başvuru esnasında alınmalı ve e-tebligat başvurusu yapılmalıdır
Tüm bu süreçlerin tamamlanması ile, iş yeri açma ve izin ruhsatı çıkarma, çevre temizlik vergisini yatırma gibi belediye izin işlemlerinin tamamlanmasının ardından şirket faaliyete geçebilir.
EK-1
LİMİTED ŞİRKET KURULUŞU İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. Dilekçe
2. Kuruluş Bildirim Formu
3. Yabancı uyruklu gerçek kişi ortakların tercüme edilmiş noter onaylı pasaport suretleri, vergi dairesinden alınacak vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numaralarını gösteren belge ayrıca Türkiye’de ikamet ediyor ise noter onaylı ikamet tezkeresi. Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşları için; yurt dışında çalıştığına veya oturduğuna dair o ülkenin ilgili makamlarından alınan belge
4. MERSİS üzerinden hazırlanmış Noter tasdikli ana sözleşme (3 nüsha) (İmza kontrolü için bir nüshası ıslak imzalı olmalıdır.)
5. Müdürlerin şirket unvanı altında imza beyannamesi (2 nüsha)
6. Kurucular tarafından imzalanmış kurucular beyanı
7. Ortak olmayan müdürler için görevi kabul ettiğine ilişkin imzaları noter onaylı belge. (Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde noter onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye’de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.)
8. Tüzel kişinin müdürlüğe seçilmesi halinde, tüzel kişi adına ve tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin adı-soyadı, adresi, uyruğu ve T.C. kimlik numarasını (yabancı uyruklularda vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası) içerecek şekilde yetkili organ kararı ile tüzel kişi tarafından belirlenen gerçek kişinin yabancı uyruklu ve Türkiye’de ikamet ediyor olması halinde ise, ikamet tezkeresi ve Türkçe tercümeli noter tasdikli pasaport sureti Tescil Sonrası
9. Müdürün ortaklar dışından atanan yabancı uyruklu tüzel kişi olması halinde tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge ( Bu belgenin, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğu veya Türkiye’deki Dışişleri Bakanlığı tarafından ya da Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış ve bunların noterden onaylı Türkçe çevirilerinin de yaptırılmış olması gerekir.)
10. “Rekabet Kurumu Payı” olarak ödendiğine dair kaşeli ve imzalı banka dekontu.
11. Pay bedellerinin kanunda veya ana sözleşmede belirtilen en az tutarın ödendiğine ilişkin açılan hesaba para yatıran şirket ortaklarının adı, soyadı / unvanı ile her ortağın yatırdığı tutarların ve toplam yatırılan tutarın gösterileceği banka mektubu (Şirket sermayesinin tamamının yahut bir kısmının nakden taahhüt edilmesi halinde, nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin en az ¼’ünün tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen yirmi dört ay içinde ödenmesi gerekmektedir.)
12. Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanmalı, ortakların resimleri bulunmalıdır)
13. Vesikalık Foto
3 - Anonim Şirketi
Anonim şirketler de limited şirketler gibi tüzel kişiliklerdir. Dolayısıyla limited şirketler gibi yasalar nezdinde, kurucularının şahıslarından bağımsız olarak değerlendirilirler. Şirketin herhangi bir parçasının, bu hademesinden orta düzey yöneticisine kadar olabilir, aldığı kararların veya yaptıklarının bütün bir şirketi temsil etmesi, dahası yaptıklarının şirket adıyla tanımlamasıdır
Limited şirketlerin aksine, anonim şirketlerin ortakları şirket borçlarından sorumlu değildir. Ortakların tek sorumlulukları taahhüt ettikleri sermaye borçlarını ödemeleridir.
Anonim şirketin mal varlığındaki ödenemeyen ya da ödenemeyecek gibi gözüken bütün kamu borçlarından yönetim kurulu üyeleri tüm mal varlıklarıyla sorumludurlar.
Aynı limited şirketler gibi anonim şirketler de sadece tek kişiyle kurulabilirler ve limited şirketlerin aksine ortak sayıları sınırsız olabilir
Limited şirketin aksine pay devri çok kolaydır, yazılı pay senetlerinin hamiline verilmesi sürecin tamamlanması için yeterlidir.
ANONIM ŞIRKETLERIN KURULUŞ AŞAMALARI
Hazırlık aşamasında şirketi kurarken istenen belgeler için gerekli bilgilerin hazırlanması faydalı olacaktır. Bu bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şirketin yapacağı iş
- Şirketin unvanı
- Şirketin adresi
- Şirketin yöneticileri
- Şirket ortakları
- Şirket ortaklarının sermaye oranları
Şirket kuruluş başvurusu ortaklar ile beraber yapılabilir ya da bu süreçte bir profesyonelden (mali müşavir veya avukat) yardım alınması da tercih edilebilir.
Limited şirket de olduğu gibi, anonim şirketlerin kuruluşu ile ilgili de 3 aşama bulunmaktadır.
- 1. ANA SÖZLEŞME’NİN HAZIRLANMASI
- 2. TİCARET ODASI’NA BAŞVURU VE TESCIL İŞLEMLERİ
- 3. VERGİ DAİRESİ’NE BAŞVURU VE VERGİ LEVHASI’NIN ALINMASI AŞAMASI
Bu aşamaların tamamlanmasının ardından Anonim Şirket kuruluşunu tamamlamış olup, ticari hayata başlayabilir
1. ANA SÖZLEŞME’NIN HAZIRLANMASI
Anonim şirket ana sözleşme hazırlanması işlemi MERSİS sistemi üzerinden yapılmaktadır. Sözleşmede şirketinize dair bütün bilgiler bulunur. Bu aşamada hata yapılmaması önemlidir. Çünkü ufak bir hata bile tespit edilirse başvuru ret edilebilir ve yeniden başvuru yapmak gerekebilir. Bu da hem zaman kaybı hem de 2.kez noter masraflarına yol açacaktır.
Ana sözleşme aşağıdaki bilgileri içermektedir:
- Şirket temsilcileri ve yetkileri
- Şirketin merkez adresi ve şirketinize ait bazı teknik bilgiler
- Şirket unvanı ve sermayesi
- Şirketin faaliyet konusu
- Şirket ortakları ve sermaye oranları
Şirket ana sözleşmesi hazırladıktan sonra noterde onaylatılması gerekmektedir.
2. TİCARET ODASI’NA BAŞVURU VE TESCİL İŞLEMLERİ
Şirket kuruluş işlemleri yapılan şehirdeki Ticaret Odası’nın web sitesinde belirtilen başvuru evrakları hazırlanır. Başvuru için gerekli formların şirket ortaklarına imzalatılması gerekmektedir.
Şirket müdürleri tescil talepnamesi almak için notere gitmeli, tescil talepnamesi şirket adresi ve unvanı altında imzalanmalıdır
Şirket sermayesi tutarının on binde dördü, “Rekabet Kurumu Payı” olarak bankaya yatırılır. Bu bedel, diğer kuruluş işlemleri ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğü içinde yer alan veznede ödenebilmektedir.
Diğer taraftan, şirket ortakları kimlikleri ve şirket ana sözleşmesi ile beraber herhangi bir bankaya giderek şirket sermayesinin 1/4’ni bloke ettirmelidir.
Ticaret Odası’na şirket tescili için aşağıdaki evrakların hazırlanmış olması gerekir.
- Şirket Ana Sözleşmesi (Noter Onaylı)-3 Suret
- Şirket Müdürlerinin İmza Beyannamesi (Tescil Talepnamesi)-2 Adet
- Dilekçe-1 Adet
- Kuruluş Bildirim Formu
- Kurucular Beyanı
- Rekabet Kurulu Ödemesi (Şirket sermayesinin on binde dördü)
- Sermaye Bloke Yazısı (Bankadan alacağınız yazı)
- Oda Kayıt Beyannamesi
İle, limited şirketlerden farklı olarak;
Şirketin kuruluşu ile ilgili olan, kurucular ve diğer kişilerle yapılmış sözleşmeler (Ayın ve işletmelerin devir alınmasına ilişkin olan sözleşmeler de dahil) ile şirketin kuruluşu Bakanlık veya diğer resmi kurumların izni ile gerçekleşiyorsa bu izin yazısı da mutlaka hazırlanmalıdır
Şirketin tescillenme süreci 1-2 günü bulabilir, fakat bir aksilik olması durumda bu süre uzayabilmektedir.
Şirket tescil işleminin gerçekleştiği gün, şirket defterlerinin noterde onaylatılması gerekmektedir.
Noterden tescil evraklarının alınmasının ardından, sermayenin bloke edildiği bankaya gidilerek bloke işlemi iptal edilmelidir.
3. VERGİ DAİRESİ’NE BAŞVURU VE VERGİ LEVHASI’NIN ALINMASI AŞAMASI
Noterden tescil evraklarının alınmasının ardından, sermayenin bloke edildiği bankaya gidilerek bloke işlemi iptal edilmelidir.Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra, tescil evrakları ile vergi dairesine gidilmeli ve vergi dairesi kaydı yapılmalıdır. Şirketinizin bağlı olduğu vergi dairesine iletilmek üzere, İşe Başlama Formu Şirket Müdürü/ Müdürleri tarafından doldurulur.
Vergi Dairesi’ne başvuru için aşağıdaki evrakların hazırlamış olması gerekir.
- İşe Başlama bildirimi - 2 Adet
- Ortakların Nüfus Cüzdanı Suretleri
- Ortakların İkametgahları
- Müdürün İmza Sirküleri
- Kira Kontratı ve Kontratın Damga vergisi tahakkuk fişi
Gerekli formların Vergi Dairesi’ne iletilmesinden sonra, vergi dairesinden bir Yoklama Memuru yoklama işlemi için şirkete gelecektir. Yoklama işleminden sonra şirketin vergi levhası teslim edilecektir.
Başvuru işlemlerinin bir Mali Müşavir aracılığıyla yapılması halinde, vergi dairesine başvuru esnasında vergi levhası alınabilmektedir.
Vergi dairesi şifresi de başvuru esnasında alınnalı ve e-tebligat başvurusu yapılmalıdır.
Tüm bu süreçlerin tamamlanması ile, iş yeri açma ve izin ruhsatı çıkarma, çevre temizlik vergisini yatırma gibi belediye izin işlemlerinin tamamlanmasının ardından şirket faaliyete geçebilir.
Rehberimizde, tüm şirket türleri için kuruluş aşamalarına değindik. Son olarak; kuruluş aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
- 1. ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİ’NİN HAZIRLANMASI
- 2. ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİ’NİN NOTERDE ONAYLATILMASI
- 3. VERGİ DAİRESİNE GİDEREK VERGİ KİMLİK NUMARASININ ALINMASI
- 4. TÜM BELGELERİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYIN VE TİCARET SİCİLİNE İLETİLMESİ
- 5. İMZA SİRKÜLERİNİN HAZIRLANMASI VE NOTERDE TASDİK EDİLMESİ
- 6. İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMİNDE BULUNULMASI
- 7. BELEDİYE, TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞLEMLERİNİN TAMAMLANMASI
EK-2
ANONİM ŞİRKET KURULUŞU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
1. Dilekçe (Şirket yönetim kurulu veya temsile yetkili üyeler tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, Şirketin bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir Dilekçede şirketin unvanı sermayesi merkezi açılış tarihi ve bu tarihteki gerçek faaliyetinin konusu NACE koduyla birlikte açıkça gösterilmeli ve bu bilgilerin doğru olduğu aksinin tespit edilmesi durumunda sorumluluğun dilekçeyi imzalayan kişi ya da kişilere ait olduğu yazılmalıdır)
2. Kuruluş bildirim formu (ilgili yerler doldurularak yetkili tarafından imzalanmalıdır – 3 nüsha, yabancı sermaye var ise 4 nüsha)
3. Yabancı uyruklu gerçek kişi ortakların tercüme edilmiş noter onaylı pasaport suretleri,vergi dairesinden alınacak vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numaralarını gösteren belge ayrıca Türkiye’de ikamet ediyor ise noter onaylı ikamet tezkeresi
4. Yurt dışında ikamet eden türk vatandaşları için; yurt dışında çalıştığına veya oturduğuna dair o ülkenin ilgili makamlarından alınan belge
5. Mersis üzerinden hazırlanmış Noter tasdikli ana sözleşme (3 nüsha)(İmza kontrolü için bir nüshası ıslak imzalı olmalıdır.)
6. Yetkililerin şirket unvanı altında imza beyannamesi (2 nüsha)
7. Kurucular tarafından imzalanmış kurucular beyanı
8. “Rekabet Kurumu Payı” olarak ödendiğine dair kaşeli ve imzalı banka dekontu.
9. Pay bedellerinin kanunda veya anasözleşmede belirtilen en az tutarın ödendiğine ilişkin açılan banka hesabına para yatıran şirket ortaklarının adı, soyadı / ünvanı ile her ortağın yatırdığı tutarların ve toplam yatırılan tutarın gösterileceği banka mektubu (Şirket sermayesinin tamamının yahut bir kısmının nakden taahhüt edilmesi halinde, nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin en az ¼’ünün tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen yirmi dört ay içinde ödenmesi gerekmektedir.) Tek başına dekont kabul edilmemektedir.
10. Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanmalı – ortakların resimleri bulunmalıdır)
11. Şirkete konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerlemeye ilişkin bilirkişi raporu ile mahkemenin bilirkişi atama yazısının aslı veya onaylı suretleri
12. Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı aslı
13. Ayni sermaye olarak konulan taşınmazın, fikri mülkiyet haklarının ve ayınların kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge aslı
14. Ayın ve işletmelerin devir alınmasına ilişkin olanlar da dahil olmak üzere, kurulmakta olan şirket ile kurucular ve diğer kişilerle yapılan ve kuruluşla ilgili olan sözleşmeler
15. Kuruluşu Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazı aslı
16. Pay sahibi olmayan yönetim kurulu üyelerinin görevi kabul ettiklerine ilişkin; imzaları noter onaylı belge.Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye’de olan yabancı uyruklu için noter onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.
17. Tüzel kişinin yönetim kuruluna seçilmesi halinde, tüzel kişi ile birlikte ve tüzel kişi adına, kendisi tarafından belirlenen gerçek kişinin adı-soyadı, adresi, uyruğu ve T.C. Kimlik numarasını (yabancı uyruklularda vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası) içerecek şekilde alınmış tüzel kişi yönetim kurulu üyesinin yetkili organ kararının noter onaylı örneği ile tüzel kişi adına yabancı uyruklu bir gerçek kişi belirlenmesi ve bu yabancı uyruklu gerçek kişinin de Türkiye’de ikamet ediyor olması halinde, ikamet tezkeresi ve Türkçe tercümeli noter tasdikli pasaport sureti
18. Yönetim kurulu üyesinin ortaklar dışından atanan yabancı uyruklu tüzel kişi olması halinde tüzel kişinin güncel sicil kayıtlarını içeren belge ( Bu belgenin, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğu veya Türkiye’deki Dışişleri Bakanlığı tarafından ya da Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış ve bunların noterden onaylı Türkçe çevirilerinin de yaptırılmış olması gerekir.). Yabancı uyruklu tüzel ortak / tüzel yetkili var ise esas mukavelede vergi numarası belirtilmelidir. Tüzel ortak Türk uyruklu fakat ticari ikametgahı İstanbul dışında ise tüzel ortağın kayıtlı bulunduğu Ticaret Sicil Müdürlüğü ve Ticaret sicil numarası / vergi kimlik numarası ile Mersis numarası esas mukavelede belirtilmelidir
19. Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
20. Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi ibraz edilmelidir. Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ise ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı YETKİ BELGESİ ibraz edilmeli
21. Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu Kararının bir örneği